22.09.2014

Ciasto z figami i gruszkami


Pyszne delikatne ciasto z dodatkiem sezonowych gruszek i fig. 
Jeśli nie przepadacie za figami lub nie macie do nich dostępu możecie użyć samych gruszek. I też będzie nieziemsko pysznie
:)

Składniki:
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 75 ml mleka
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 5 fig
  • 2 gruszki
Figi i gruszki obieramy kroimy w kostkę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°.

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, masło i cukier miksujemy aż powstanie kruszonka. Dodajemy mleko, jajko i miód. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy figi i gruszki. Delikatnie mieszamy aby owoce były pokryte masą.
Masę przekładamy do keksówki. Wyrównujemy. Pieczemy około 60 minut do tzw suchego patyczka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly