15.09.2014

Placek drożdżowy ze śliwkami



Dzisiaj zapraszam na ciasto drożdżowe z dużą ilością pysznych śliw. Delikatne ciasto drożdżowe, aromatyczne słodkie śliwy, cynamon i beza. Właśnie tak powinna smakować zbliżająca się jesień.









Składniki na blaszkę o wymiarach  20 x 30 cm:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 40 g masła
Dodatkowo:
  • 40 g cukru
  • łyżka cynamonu
  • 1500 g śliwek
Mąkę przesiewamy do misy miksera. Na środku robimy wgłębienie do którego skruszamy drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy mleko. Składniki lekko zarabiamy palcami biorąc również małą ilość mąki. Misę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy stopione masło i jajka. Wszystkie składniki mieszamy a następnie wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość na około godzinę czasu.

W między czasie śliwki dokładnie myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki i wyciągamy pestki.
W małej miseczce łączymy dodatkowy cukier z cynamonem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 C°. Blaszkę o bokach 30 x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Gdy ciasto już podwoiło swoją objętość wykładamy je na lekko oprószony blat mąką i delikatnie zagniatamy. Ciasto wałkujemy na wielkość blaszki. Delikatnie przenosimy je do blaszki. Wierzch posypujemy cukrem z cynamonem. Następnie układamy śliwki. 
Blachę wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.
Gdy ciasto się piecze przygotowujemy bezę.

Składniki na bezę:
  • 3 białka
  • 120 g cukru
Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę. Następnie ciągle miksując dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy aż cukier całkowicie się rozpuści.
Bezą napełniamy rękaw cukierniczy lub szprycę z ozdobną tylką.

Po 20 minutach ciasto wyciągamy z piekarnika i dekorujemy masą bezową. Ponownie umieszczamy  w piekarniku na około 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly