Placek drożdżowy ze śliwkami
Dzisiaj zapraszam na ciasto drożdżowe z dużą ilością pysznych śliw. Delikatne ciasto drożdżowe, aromatyczne słodkie śliwy, cynamon i beza. Właśnie tak powinna smakować zbliżająca się jesień.
Składniki na blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm:
- 200 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłego mleka
- 100 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 40 g masła
- 40 g cukru
- łyżka cynamonu
- 1500 g śliwek
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy stopione masło i jajka. Wszystkie składniki mieszamy a następnie wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość na około godzinę czasu.
W między czasie śliwki dokładnie myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki i wyciągamy pestki.
W małej miseczce łączymy dodatkowy cukier z cynamonem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 C°. Blaszkę o bokach 30 x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Gdy ciasto już podwoiło swoją objętość wykładamy je na lekko oprószony blat mąką i delikatnie zagniatamy. Ciasto wałkujemy na wielkość blaszki. Delikatnie przenosimy je do blaszki. Wierzch posypujemy cukrem z cynamonem. Następnie układamy śliwki.
Blachę wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.
Gdy ciasto się piecze przygotowujemy bezę.
Składniki na bezę:
- 3 białka
- 120 g cukru
Bezą napełniamy rękaw cukierniczy lub szprycę z ozdobną tylką.
Po 20 minutach ciasto wyciągamy z piekarnika i dekorujemy masą bezową. Ponownie umieszczamy w piekarniku na około 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz