25.09.2014

Piętrowy jabłecznik


Pyszne, delikatne ciasto do tego jabłka z cynamonem. To smaki jesieni. Dzisiejsze ciasto jest troszkę bardziej pracochłonne ale warte tej pracy.







Składniki na ciasto:

  • 250 g masła
  • 400 g drobnego cukru
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 900 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 160 ml kwaśnej śmietany

Piekarnik rozgrzewamy do 180C°.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiewamy.
Masło ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym ucieramy na jasną puszystą masę. Następnie ciągle miksując dodajemy po jednym jajku.
Do masy dodajemy mąkę i śmietanę. Wszystko razem zagniatamy. Masę przekładamy na lekko oprószony blat, dzielimy na 8 równych części.
Każdą część wałkujemy w kształt koła o średnicy 22 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy krążek ciasta pieczemy 12-15 minut na złoty kolor.
Krążki studzimy na metalowej kratce.
W między czasie przygotowujemy jabłka.

Składniki:

  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 łyżka masła
  • 160 g jabłek
  • sok z połowy cytryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cynamonu

Żelatynę zalewamy minimalną ilością wody. Odstawiamy.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Starte jabłka skrapiamy sokiem z cytryny.
Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy jabłka. Smażymy aż zmiękną, następnie dodajemy cukier i cynamon. Chwilę smażymy. Wyłączamy palnik, dodajemy żelatynę i mieszamy aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Odstawiamy do ostudzenia.

Wykonanie:

Blaty ciasta przekładamy smażonymi jabłkami. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.



3 komentarze:

  1. Uroczo pysznie wygląda to ciasto -czy można przygotować te krążki wcześniej i przechować je nap;w lodówce -czy muszą to być smażone jabłka -czy może być dżem z innych owoców -Czy można z jednego piętrowego utworzyć dwa parterowe domki -po 4 krążki ciasta-Przepraszam za pytania-

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno krążki można upiec dzień wcześniej zanim przełożymy je jabłkami lub np dżemem. I tak można jedno ciasto podzielić na dwa ciasta. Przełożone ciasto będzie dobre około 3 dni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pomysłowo wykonane ciasto
    mi bardziej kojarzy się z biszkoptem lub z "Aniołkiem "
    W internecie szukając -po wyglądzie
    trudno znaleźć - Bo obowiązuje
    chyba taka zasada -jak z piosenkami
    wszystkie są piękne -ale czymś się różnią
    nie są podobne do siebie
    jak dwie krople wody
    i w tym tkwi wyjątkowość

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly