Piętrowy jabłecznik
Pyszne, delikatne ciasto do tego jabłka z cynamonem. To smaki jesieni. Dzisiejsze ciasto jest troszkę bardziej pracochłonne ale warte tej pracy.
Składniki na ciasto:
- 250 g masła
- 400 g drobnego cukru
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 900 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 160 ml kwaśnej śmietany
Piekarnik rozgrzewamy do 180C°.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiewamy.
Masło ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym ucieramy na jasną puszystą masę. Następnie ciągle miksując dodajemy po jednym jajku.
Do masy dodajemy mąkę i śmietanę. Wszystko razem zagniatamy. Masę przekładamy na lekko oprószony blat, dzielimy na 8 równych części.
Każdą część wałkujemy w kształt koła o średnicy 22 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy krążek ciasta pieczemy 12-15 minut na złoty kolor.
Krążki studzimy na metalowej kratce.
W między czasie przygotowujemy jabłka.
Składniki:
- 2 łyżki żelatyny
- 1 łyżka masła
- 160 g jabłek
- sok z połowy cytryny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cynamonu
Żelatynę zalewamy minimalną ilością wody. Odstawiamy.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Starte jabłka skrapiamy sokiem z cytryny.
Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy jabłka. Smażymy aż zmiękną, następnie dodajemy cukier i cynamon. Chwilę smażymy. Wyłączamy palnik, dodajemy żelatynę i mieszamy aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Odstawiamy do ostudzenia.
Wykonanie:
Blaty ciasta przekładamy smażonymi jabłkami. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Uroczo pysznie wygląda to ciasto -czy można przygotować te krążki wcześniej i przechować je nap;w lodówce -czy muszą to być smażone jabłka -czy może być dżem z innych owoców -Czy można z jednego piętrowego utworzyć dwa parterowe domki -po 4 krążki ciasta-Przepraszam za pytania-
OdpowiedzUsuńNa pewno krążki można upiec dzień wcześniej zanim przełożymy je jabłkami lub np dżemem. I tak można jedno ciasto podzielić na dwa ciasta. Przełożone ciasto będzie dobre około 3 dni.
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowo wykonane ciasto
OdpowiedzUsuńmi bardziej kojarzy się z biszkoptem lub z "Aniołkiem "
W internecie szukając -po wyglądzie
trudno znaleźć - Bo obowiązuje
chyba taka zasada -jak z piosenkami
wszystkie są piękne -ale czymś się różnią
nie są podobne do siebie
jak dwie krople wody
i w tym tkwi wyjątkowość