Sernik z jeżynami i bezową koroną
Pyszny puszysty sernik z nutą pomarańczy do tego soczyste jeżyny (własnoręcznie zebrane przez męża któremu nie straszne były pokrzywy) i oczywiście beza która została delikatnie przypalona palnikiem cukierniczym pozostawiając posmak karmelu. Jeśli nie macie palnika możecie chwilę podpiec bezę na grillu lub po prostu w piekarniku.
Składniki na kruchy spód:
- 125 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- 65 g masła
- 1 żółtko
- 15 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka zimnej wody (niekoniecznie)
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim dno foremki. Formę z ciastem umieszczamy w lodówce na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Spód ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20-25 minut. W między czasie przygotowujemy masę serową.
Składniki na masę serową:
- 190 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 600 g sera białego
- 185 ml śmietany kremówki
- 30 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- otarta skórka z pomarańczy
- 200 g jeżyn
Ser, śmietanę, 2 białka, mąki i otartą skórkę z pomarańczy umieszczamy w malakserze. Mielimy na jednolitą kremową masę. Masę serową przelewamy do misy z żółtkami. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy jeżyny i delikatnie mieszamy.
Masę przelewamy na podpieczony spód. W piekarniku na półkę niżej kładziemy szerokie naczynie wypełnione wrzącą wodą.
Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 C° około 90 minut aż środek sernika po dotknięciu będzie ścięty.
Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
Składniki na bezę:
- 2 białka
- łyżeczka soku z cytryny
- 80 g drobnego cukru
Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką tylki.
Na zimny sernik wyciskamy bezę. Palnikiem cukierniczym delikatnie przypalamy bezę.
Czy zamiast jeżyn można użyć malin?
OdpowiedzUsuńOczywiście . Mogą być również maliny, borówki.
Usuń