Tort truskawkowy


Ciasto to połączenie biszkoptu, bitej śmietany, serka mascarpone i truskawek. Czy może być lepsze połączenie? Chyba nie:)




Składniki na ciasto:
  • 4 jajka
  • 125 g drobnego cukru
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g masła, roztopionego i ostudzonego
Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Dno foremki o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia boków niczym nie smarujemy. 
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Do dużej misy wbijamy jajka, dodajemy cukier i otartą skórkę z cytryny. Całość miksujemy nad kąpielą wodną do momentu aż masa będzie bardzo gęsta i podwoi swoją objętość. Misę zdejmujemy i dodajemy partiami mąkę delikatnie mieszając aby masa nie opadła. Na końcu wlewamy masło i jeszcze raz mieszamy aby połączyć składniki.
Biszkopt przelewamy do foremki, wyrównujemy. Pieczemy 25-30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy w foremce. Po całkowitym ostygnięciu brzegi formy od ciasta oddzielamy ostrym nożykiem. Ciasto przecinamy na 2 równe części.

Składniki na krem:
  • 400 ml śmietany kremówki *
  • 250 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • ziarenka z 1 laski wanilii 
Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy na gęsty krem.


Składniki na poncz :
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki cukru
Wszystkie składniki umieszczamy w małym kubeczku i mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru.

Ponadto potrzebne będą nam:
  • około 600 g średnich truskawek + kilka do dekoracji
  • czekoladowe ozdoby
Wykonanie:
Spodnią część biszkoptu układamy na dnie foremki w której był pieczony, nasączamy połową ponczu. Ciasto smarujemy 1/4 częścią kremu. Na krem układamy truskawki. Na truskawki wykładamy 2/4 kremu. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Lekko dociskamy. Nasączamy. 
Tort wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny do lodówki (wierzch owijamy folią spożywczą. 
Resztę kremu przekładamy do szczelnie zamykanego plastikowego pudełeczka (będzie nam potrzebny do posmarowania wierzchu biszkopta przed podaniem)
Tuż przed podaniem wierzch smarujemy kremem ozdabiamy truskawkami i ozdobami z czekolady.

*ja użyłam double cream (jeśli używacie kremówki 30 lub 36 % to należy pod koniec ubijania dodać 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości wody



Komentarze

  1. Pierwszy raz trafiłam dzisiaj na Twojego bloga, widzę mnóstwo fajnych pomysłów na świeże i lekkie ciasta, aż szkoda, że sezon na owoce już dawno zakończony :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się bardzo że mój blog Ci się spodobał. I zapraszam w przyszłości do korzystania z przepisów :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty