06.04.2013

Ciasteczka czekoladowo-kokosowe


Dzisiaj polecam na weekend ciasteczka. Pyszne, pyszne ciasteczka :) Chociaż przygotowałam ciasto z połowy składników to wyszło ich około 30 :)


Można je przechowywać do 10 dni w szczelnym pudełeczku.

Składniki na około 50-60 ciasteczek:

  • 325 g masła
  • 450 g mąki pszennej
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 250 g cukru pudru
  • 2 jajka 
  • 1 białko
  • szczypta soli
  • 50-100 g czekoladay gorzkiej (lub ulubionej) pokrojonej na drobną kostkę
  • 20-30 g wiórków kokosowych do obtaczania

Masło, cukier puder, mąkę oraz zmielone migdały umieszczamy w dużej misie. Wszystko razem miksujemy aby powstało coś w stylu kruszonki. Dodajemy jajka, białko i szczyptę soli, dalej miksujemy do momentu aż powstanie gładka jednolita masa. Na końcu dodajemy czekoladę. Mieszamy aby równomiernie rozprowadzić czekoladę w masie. Masę przekładamy na folię spożywczą, owijami i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po upływie zalecanego czasu wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na 3-4 części które formujemy w kształt wałeczka o średnicy 3-4 cm. Taki wałeczek obtaczamy w kokosie, powtórnie zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy i tniemy ostrym nożem na plasterki ogrubość około 1 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 minut około 10-12 minut na lekko złoty kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly