22.04.2013

Drożdżówki z twarożkiem i truskawkami


Dzisiaj przepis na pyszne drożdżówki. Wiem że na truskawki troszkę za wcześnie ale wczoraj udało mi się kupić bardzo smaczne truskawki chociaż z Hiszpanii ale słodkie, soczyste i aromatyczne. 

Tak tak wiem w Polsce są najsmaczniejsze ale tutaj gdzie mieszkam nie mam dostępu do takich rarytasów :)



Składniki na 8 drożdżówek:

Składniki na ciasto:

  • 3/4 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego)
  • 14 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
  • 2 łyżki cukru
  • 320 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Składniki na nadzienie:

  • 200 g sera białego zmielonego przynajmniej 2 razy (ja użyłam quarka)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 żółtko

Składniki na kruszonkę:

  • 1/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 30 g masła

Dodatkowo:

  • truskawki około 16 dużych sztuk lub 24 mniejsze 
  • jajko roztrzepane do posmarowania

Do mleka dodajemy drożdże i cukier, mieszamy odstawiamy na kilka minut. Mąkę umieszczamy w dużej misce (jeśli używamy drożdży suszonych dodajemy je teraz) dołączamy resztę składników oraz mleko z drożdżami. Zagniatamy na jednolite, elastyczne ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę.

W międzyczasie płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przygotowujemy nadzienie oraz kruszonkę. 
Wszystkie składniki na nadzienie umieszczamy w miseczce i energicznie mieszamy na jednolitą masę.
Składniki na kruszonkę umieszczamy w małej miseczce i rozcieramy między palcami.

Po upływie zalecanego czasu ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i jeszcze raz szybko zagniatamy. Dzielimy na 8 równych części. Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę i układamy na przygotowanej blaszce w sporych odstępach. Dłonią spłaszczamy bułeczki, przykrywamy je powtórnie lnianą ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Następnie dnem szklanki robimy wgłębienie w którym umieszczamy nadzienie serowe, które rozdzielamy między 8 drożdżówek. W ser lekko wbijamy truskawki, boki ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wszystko posypujemy kruszonką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 ºC pieczemy około 20-25 minut (aż boki ciasta będą lekko brązowe)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly