02.04.2013

Królewski


Dzisiaj podaję przepis na mój ulubiony placek. Zawsze go piekę na każde " grubsze " święta i zawsze pierwszy schodzi ze świątecznego stołu. Placek najlepiej zrobić dzień wcześniej ponieważ ciasto miodowe po ostygnięciu będzie dosyć twarde, przełożony gorącym kremem nawilgnie i stanie się mięciutkie. Niebo w gębie jak to się mówi :) 



Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka, białka i żółtka osobno
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody


Piekarnik nagrzewamy do 180ºC . Dno formy prostokątnej o wymiarach około 22x 35 wykładamy papierem do pieczenia, boki niczym nie smarujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy żółtka i cukier. Miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodajemy mąkę partiami i delikatnie mieszamy. Przekładamy do wcześniej przygotowanej formy, wyrównujemy. Pieczemy około 20-25 minut. Po ostudzeniu boki delikatnie oddzielamy nożykiem. 

Składniki na ciasto miodowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g masła
  • 1 jajko

Dno foremki (ta sama co na biszkopt) wykładamy papierem do pieczenia.Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części. Z każdej części pieczemy placek Pieczemy w temperaturze 190- 200 ºC na brązowy kolor przez 20-30 minut. 

Składniki na masę:
  • 500 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 2 łyżki cukru waniliowego (lub ziarenka z 1 laski wanilii)
  • 1 kostka masła

Masło kroimy w kosteczkę, odkładamy. Mleko wlewamy do małego garnuszka odlewamy około 1/2 szklanki. Do mleka w garnuszku dodajemy cukier i umieszczamy na małej mocy palnika. Do pozostałej ilości mleka dodajemy mąki i mieszamy aby nie było żadnych grudek. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy mleko z mąkami i gotujemy chwilkę do zgęstnięcia budyniu. Odstawiamy z ognia dodajemy masło i szybko mieszamy aby budyń pochłonął całe masło. 
Gorącym kremem przekładamy placki .Na spodzie układamy pierwszy placek miodowy na to  połowa kremu, biszkopt, reszta kremu, placek miodowy. 
Najlepiej smakuje oblany polewą :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly