Poduszeczki z wiśniową niespodzianką


Dzisiaj zapraszam Was do zrobienia ciasteczek. Które w sam raz będą pasowały na majówkę. 

Z podanego przepisu wychodzi 12 pysznych lekko kwaskowych ciasteczek chociaż to w głównej mierze będzie zależało jakiego dżemu użyjecie. Ale mogę zagwarantować że wszystkim posmakuje nie zależnie czy to mały człowiek czy duży :)

Składniki na ciasto:

  • 315 g mąki pszennej
  • 30 g drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 155 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 80 ml mleka

Wszystkie składniki wkładamy do malaksera. Miksujemy do momentu aż się połączą. Ciasto (będzie dość miękkie i klejące) przekładamy do woreczka lub na folię spożywczą, formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.

Składniki na nadzienie:

  • 235 g dżemu wiśniowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszane z 1 łyżką wody
  • 1 białko roztrzepane widelcem

Dżem przekładamy do małego garnuszka, podgrzewamy na małym płomieniu, mieszając miotełką (aby się nie przypalił po bokach) Gdy dżem będzie już płynny dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą, szybko mieszamy. Podgrzewamy aż zacznie bulgotać. Odstawiamy do ostygnięcia.

Wykonanie:

Gdy ciasto już odpocznie. Wyciągamy go z lodówki na oprószony mąką blat. Dzielimy na 2 części. Każdą część z osobna rozwałkowujemy na grubość 2 mm. Radełkiem wycinamy prostokąty o wymiarach 10 x 7,5 cm. Połowę prostokątów układamy na blaszce pozostawiając 2 cm odstępy między nimi, boki smarujemy na szerokości 1,2 cm roztrzepanym białkiem. Na środek ciasteczek wykładamy nadzienie rozdzielając je po równo. Przykrywamy je pozostałymi częściami ciasta i lekko po całej długości dociskamy palcem. Boki falujemy widelcem. Środek poduszeczki kilka razy nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 ºC. Pieczemy na złoty kolor 15-18 minut. Studzimy na metalowej kratce.

Składniki na glazurę:

  • 2 łyżki wody lub soku z cytryny
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki dżemu wiśniowego 

Z wody i cukru pudru robimy lukier ( powinien być bardzo rzadki ) . Smarujemy nim ostygnięte poduszeczki. Odstawiamy aby lukier zastygł.
W międzyczasie dżem umieszczamy w małym garnuszku i podgrzewamy gdy będzie już rzadki przecieramy go przez sito. Polewamy nim polukrowane ciasteczka.


Komentarze

Popularne posty