17.04.2013

Drożdżówki z marmoladą

 Dzisiaj przepis na pyszne drożdżówki. Kilka dni temu zamówiłam drożdże i dzisiaj przyszły :) Musiałam więc upiec coś drożdżowego :) chociaż u mnie ostatnio krucho z wolnym czasem.

Składniki na 15 drożdżówek:

  • 250 ml mleka ciepłego (nie gorącego ! )
  • 70 g cukru
  • 25 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suszonych
  • 75 g masła miękkiego
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • pół słoiczka marmolady ulubionej

Mleko wlewamy do małej miseczki dodajemy drożdże (świeże), cukier i łyżkę mąki. Całość mieszamy odstawiam na 10-15 minut.
Mąkę pszenną umieszczamy w dużej misce dodajemy sól, (drożdże suszone jeśli takich używamy) masło. Wlewamy mleko z drożdżami i cukrem. Wszystko razem zagniatamy na elastyczne, jednolite ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( 1- 1 1/2 godziny).

Po tym czasie ciasto przekładamy na blat oprószony lekko mąką i zagniatamy chwilkę. Ciasto wałkujemy na prostokąt o bokach 40 x 30 cm. Wierzch smarujemy marmoladą. Całość zwijamy jak roladę i tniemy nożem na 15 równych części które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w  sporych odstępach(drożdżówki rosną) . Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ºC pieczemy 5 minut po czym zwiększamy temperaturę do 200 ºC i pieczemy jeszcze 10-15 minut do momentu aż wierzch będzie miał kolor złoto-brązowy. Studzimy na metalowej kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly