25.04.2013

Muffinki kawowe z kremem kawowym

Pyszne muffinki bardzo aromatyczne. Pięknie pachniało dzisiaj w mojej kuchni :) 


Składniki na 12 muffinek:

  • 150 g masła, miękkiego
  • 150 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 175 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 ml zaparzonej mocnej kawy i przestudzonej (u mnie 2 łyżki kopiate kawy rozpuszczalnej )

Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Masło i cukier umieszczamy w misie miksera i ucieramy na białą puszystą masę. Dalej miksując dodajemy po jednym jajku. Dodajemy mąkę i kawę, miksujemy tylko do połączenia się składników.
Ciasto rozdzielamy między papilotkami (wypełniając do 3/4 wysokości).
Pieczemy około 20-25 minut do suchego patyczka.
Studzimy na metalowej kratce.

Kawowy krem szwajcarski:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 345 g masła, miękkiego i pokrojonego w kosteczkę
  • 30 ml mocnej kawy, ostudzonej * 

Białka umieszczamy w misie, dodajemy sól i cukier. Misę umieszczamy nad kąpielą wodną. Białka z cukrem cały czas mieszamy trzepaczką do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. 
Gdy cukier całkowicie się rozpuści ściągamy misę z nad kąpieli i ubijamy aż masa będzie bardzo gęsta i całkowicie zimna. 
W mikserze zmieniamy końcówkę na mieszającą i dodajemy po kosteczce masło, cały czas miksując.
Po pewnym czasie masa będzie rzadka ale nadal miksujemy bo za parę minut zgęstnieje. Gdy będzie już gotowa dodajemy kawę i miksujemy do połączenia się składników.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i ozdabiamy wystudzone muffinki.

*do masy nie trzeba wlewać wszystkiego to zależy jak mocny w smaku chcemy mieć krem



1 komentarz:

Printfriendly