15.04.2013

Kostka serowa


Dzisiaj zapraszam na bardzo pyszną i prostą w przygotowaniu kostkę serową.


Składniki:

  • 70 g masła
  • 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g sera białego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 g pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady

Blaszkę o wymiarach 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 .
W malakserze umieszczamy masło, cukier brązowy i mąkę. Miksujemy do momentu aż powstanie kruszonka(można to zrobić ręcznie rozcierając składniki między palcami)
Odmierzamy z naszej kruszonki 1 szklankę i odkładamy. Resztę wsypujemy do blaszki i delikatnie ugniatamy równomiernie na spodzie. Spód podpiekamy 15 minut.
W międzyczasie ser, cukier, jajko, mleko i sok z cytryny umieszczamy w malakserze i miksujemy aż powstanie kremowa masa.
Masę wylewamy na podpieczony gorący spód, wierzch posypujemy równomiernie odłożoną wcześniej kruszonką.
Całość pieczemy około 25 minut. Następnie chłodzimy przynajmniej godzinę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly