10.04.2013

Muffinki z dżemem i kruszonką


Mój syncio powiedział "Mamo czy możesz robić je codziennie bo są deliszys " A więc myśle że to najlepsza rekomendacja dla tych muffinek. Najlepsze zaraz po upieczeniu (a przepyszne jeszcze gorące :)) oraz tego samego dnia.


Składniki na 12 muffinek:

Składniki na kruszonkę

  • 45 g mąki pszennej
  • 60 g jasnego brązowego cukru
  • 40 g masła

Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy aż utworzą kruszonkę. Przesypujemy do małego pojemniczka i umieszczamy w zamrażarce.

Składniki na muffiny:

  • 315 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 250 ml śmietany kwaśnej
  • 75 g ulubionego dżemu (u mnie brzoskwiniowy)

Piekarnik rozgrzewamy do 200 . Papilotkami wykładamy foremkę na muffinki.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Masło ucieramy z cukrem na białą puszystą masę. Dalej ucierając dodajemy pojedyńczo jajka. Następnie dodajemy ekstrakt, śmietanę oraz mąkę. Miksujemy tylko do połączenia się składników.

Wykonanie:
Do każdej papilotki wkładamy po łyżce masy. Masę rozkładamy równo na spodzie robiąc po środku małe wgłębienie. We wgłębieniu masy umieszczamy do łyżeczce dżem. Dżem przykrywamy drugą łyżką masy. Tak przygotowane muffinki posypujemy obficie kruszonką.
Pieczemy około 15 minut. Po upieczeniu muffinki przenosimy na metalową kratkę do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly