Stollen

Historia tego "naładowanego" bakaliami i marcepanem ciasta sięga wstecz do piętnastego wieku. Gdzie niemieccy piekarze wypiekali Stollen w okresie Bożego Narodzenia. Teraz ta strucla stała się bardzo popularna na całym świecie.
Składniki na 1 strucle:
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 100 ml pełnotłustego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 10 g cukru
- 1 jajko
- 50 g masła
- 30 g suszonej żurawiny
- 30 g kandyzowanej skórki z cytryny
- 40 g kandyzowanej wiśni
- 50 g rodzynek
- 20 g prażonych pokrojonych migdałów
- 100 g marcepanu
Dodatkowo:
- 20 g roztopionego masła
- 50 g cukru pudru
Mleko, drożdże, cukier roztrzepujemy w miseczce, odkładamy na 10 -15 minut. Mąkę pszenną, przyprawę do piernika, sól przesiewamy. Do mąki wlewamy zaczyn drożdżowy dodajemy jajko, masło, zagniatamy na elastyczne i gładkie ciasto. Całość przykrywamy ściereczką, pozostawiamy około 1 godziny do podwojenia objętości.
Ciasto wyjmujemy na lekko oprószony mąką blat, lekko rozciągamy na boki, dodajemy wszystkie bakalie. Zagniatamy.
Marcepan formujemy w walec około 30 cm długości
Zagniecione ciasto formujemy w kształt owalu. O bokach około 32cm x 18 cm. Na środku kładziemy marcepan. Składamy ciasto na pół tak aby spodnia część była troszkę większa.
Struclę przekładamy na blaszkę, ponownie przykrywamy i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 ºC. Stollen pieczemy około 40 minut na złoty kolor.
Gdy ciasto jest upieczone wyjmujemy go z pieca. Po 10 minutach gdy troszkę przestygnie smarujemy struclę roztopionym masłem i oprószamy grubą warstwą cukru pudru.
Wygląda zjawiskowo :D
OdpowiedzUsuń