14.12.2015

Stollen


Historia tego "naładowanego" bakaliami i marcepanem ciasta sięga wstecz do piętnastego wieku. Gdzie niemieccy piekarze wypiekali Stollen w okresie Bożego Narodzenia. Teraz ta strucla stała się bardzo popularna na całym świecie.











Składniki na 1 strucle:
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 100 ml pełnotłustego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 10 g cukru
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 30 g kandyzowanej skórki z cytryny
  • 40 g kandyzowanej wiśni
  • 50 g rodzynek
  • 20 g prażonych pokrojonych migdałów
  • 100 g marcepanu

Dodatkowo:
  • 20 g roztopionego masła
  • 50 g cukru pudru

Mleko, drożdże, cukier roztrzepujemy w miseczce, odkładamy na 10 -15 minut. Mąkę pszenną, przyprawę do piernika, sól przesiewamy. Do mąki wlewamy zaczyn drożdżowy dodajemy jajko, masło, zagniatamy na elastyczne i gładkie ciasto. Całość przykrywamy ściereczką, pozostawiamy około 1 godziny do podwojenia objętości.

Ciasto wyjmujemy na lekko oprószony mąką blat, lekko rozciągamy na boki, dodajemy wszystkie bakalie. Zagniatamy.

Marcepan formujemy w walec około 30 cm długości

Zagniecione ciasto formujemy w kształt owalu. O bokach około 32cm x 18 cm. Na środku kładziemy marcepan. Składamy ciasto na pół tak aby spodnia część była troszkę większa.

Struclę przekładamy na blaszkę, ponownie przykrywamy i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 ºC. Stollen pieczemy około 40 minut na złoty kolor.
Gdy ciasto jest upieczone wyjmujemy go z pieca. Po 10 minutach gdy troszkę przestygnie smarujemy struclę roztopionym masłem i oprószamy grubą warstwą cukru pudru.




1 komentarz:

Printfriendly