Księżyce waniiowe

Pyszne.
Delikatne, kruche, maślane, migdałowe ciasteczka obtoczone w aromatycznym cukrze waniliowym. Piekłam je już jakiś czas temu. Przyznam że druga partia czeka aby upiec je na święta. Z przepisu wychodzi bardzo dużo ciasteczek. Jeśli chcecie czymś zająć dzieci przed świętami. To należy zlecić dzieciom formowanie ciasteczek :)
Super zabawa.
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- ziarenka z 2 lasek wanilii
- 150 g drobnego cukru
- 210 g masła
- 100 g zmielonych migdałów
Zagniatamy na jednolite elastyczne ciasto. Dzielimy na 2 części. Formujemy rulon o średnicy około 2 cm. Owijamy folią spożywczą i schładzamy około 1 godzinę.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą partię ciasta wyjmujemy na lekko oprószony mąką blat. Tniemy na krążki 5- 7 mm. Każdy kawałek ciasta formujemy w kształt księżyca. Pamiętając aby rogi były cieńsze.
Ponownie blaszkę umieszczamy na 15 minut w lodówce.
Piekarnik rozgrzewamy do 170-180 C. Pieczmy około 10-12 minut na złoty kolor. Po upieczeniu lekko przestudzamy. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze waniliowym.
Komentarze
Prześlij komentarz