16.12.2015

Księżyce waniiowe

Tak teraz myślę że u mnie jakoś tak germańsko się ostatnio na blogu zrobiło. Był i Stollen a teraz klasyk waniliowe księżyce. 
Pyszne.
 Delikatne, kruche, maślane, migdałowe ciasteczka obtoczone w aromatycznym cukrze waniliowym. Piekłam je już jakiś czas temu. Przyznam że druga partia czeka aby upiec je na święta. Z przepisu wychodzi bardzo dużo ciasteczek. Jeśli chcecie czymś zająć dzieci przed świętami. To należy zlecić dzieciom formowanie ciasteczek :)
Super zabawa.






Składniki :
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • ziarenka z 2 lasek wanilii
  • 150 g drobnego cukru
  • 210 g masła
  • 100 g zmielonych migdałów
Mąkę pszenną i sól przesiewamy do miski. Ziarenka mieszamy z cukrem. Odkładamy 80 g do obtaczania ciasteczek. Resztę cukru dodajemy do przesianej mąki. Dodajemy resztę składników.
Zagniatamy na jednolite elastyczne ciasto. Dzielimy na 2 części. Formujemy rulon o średnicy około 2 cm. Owijamy folią spożywczą i schładzamy około 1 godzinę.

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą partię ciasta wyjmujemy na lekko oprószony mąką blat. Tniemy na krążki 5- 7 mm. Każdy kawałek ciasta formujemy w kształt księżyca. Pamiętając aby rogi były cieńsze.
Ponownie blaszkę umieszczamy na 15 minut w lodówce.

Piekarnik rozgrzewamy do 170-180 C. Pieczmy około 10-12 minut na złoty kolor. Po upieczeniu lekko przestudzamy. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze waniliowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly