07.12.2015

Biscotti piernikowe z orzechami


U was też w domu pachnie piernikiem? U mnie ostatnio króluje przyprawa do piernika w kuchni :) Ciasteczka idealne do kawy lub herbaty. Idealne na święta można zrobić je już teraz i zamknąć w szczelnym pudełku.








Składniki na około 30 sztuk:
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • 60 ml zaparzonej mocnej kawy
  • 1 łyżka mleka
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g czekolady pokrojonej w kostkę lub chocolate chips

Piekarnik rozgrzewamy do 180 ºC. Blaszkę o bokach 33 cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Orzechy siekamy na większe cząstki.
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę do piernika i sól mieszamy łyżką następnie dodajemy jajko, kawę,mleko i zagniatamy ręką do połączenia się składników. Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy do równomiernego rozłożenia się w cieście orzechów i czekolady (ciasto będzie troszkę klejące).

Ciasto wykładamy na lekko oprószony blat. Dzielimy na 2 części.
Każdą część ciasta rolujemy w kształt rulonu o długości 33 cm. Ciasto przekładamy na blaszkę. Między ciastami pozostawiamy przestrzeń ponieważ ciasto troszkę podrośnie. Pieczemy około 25-30 minut . Ciasta przenosimy na metalową kratkę i pozostawiamy do przestygnięcia.
Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 130 ºC.
Używając noża kuchennego ciasto kroimy na szerokość 1 cm jak kromki chleba, na ukos. Biscotti układamy na blaszce i ponownie pieczemy około 20-30 minut. Po połowie podanego czasu przewracamy je na drugą stronę. Ciastka powinny być chrupiące i twarde.




3 komentarze:

Printfriendly