Biscotti piernikowe z orzechami

U was też w domu pachnie piernikiem? U mnie ostatnio króluje przyprawa do piernika w kuchni :) Ciasteczka idealne do kawy lub herbaty. Idealne na święta można zrobić je już teraz i zamknąć w szczelnym pudełku.
Składniki na około 30 sztuk:
- 260 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 jajko
- 60 ml zaparzonej mocnej kawy
- 1 łyżka mleka
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g czekolady pokrojonej w kostkę lub chocolate chips
Piekarnik rozgrzewamy do 180 ºC. Blaszkę o bokach 33 cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Orzechy siekamy na większe cząstki.
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę do piernika i sól mieszamy łyżką następnie dodajemy jajko, kawę,mleko i zagniatamy ręką do połączenia się składników. Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy do równomiernego rozłożenia się w cieście orzechów i czekolady (ciasto będzie troszkę klejące).
Ciasto wykładamy na lekko oprószony blat. Dzielimy na 2 części.
Każdą część ciasta rolujemy w kształt rulonu o długości 33 cm. Ciasto przekładamy na blaszkę. Między ciastami pozostawiamy przestrzeń ponieważ ciasto troszkę podrośnie. Pieczemy około 25-30 minut . Ciasta przenosimy na metalową kratkę i pozostawiamy do przestygnięcia.
Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 130 ºC.
Używając noża kuchennego ciasto kroimy na szerokość 1 cm jak kromki chleba, na ukos. Biscotti układamy na blaszce i ponownie pieczemy około 20-30 minut. Po połowie podanego czasu przewracamy je na drugą stronę. Ciastka powinny być chrupiące i twarde.
Wyglądają chrrrrrupiąco ;) Świetne :)
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie ich smak :) Uwielbiam biscotti :)
OdpowiedzUsuń