09.12.2015

Biscotti pomarańczowe


Druga tura włoskich ciasteczek. Tym razem z aromatem pomarańczy. Mniam.











Składniki na około 30 sztuk:
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • sok z połowy pomarańczy
  • 90 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g kandyzowanej wiśni
  • 25 g suszonej żurawiny
Piekarnik rozgrzewamy do 180 ºC. Blaszkę o bokach 33 cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól mieszamy łyżką następnie dodajemy jajko, sok z pomarańczy zagniatamy ręką do połączenia się składników. Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy do równomiernego rozłożenia się mieszanki owoców.


Ciasto wykładamy na lekko oprószony blat. Dzielimy na 2 części.
Każdą część ciasta rolujemy w kształt rulonu o długości około 30 cm. Ciasto przekładamy na blaszkę. Między ciastami pozostawiamy przestrzeń ponieważ ciasto troszkę podrośnie. Pieczemy około 25-30 minut . Ciasta przenosimy na metalową kratkę i pozostawiamy do przestygnięcia.
Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 130 C°.
Używając noża kuchennego ciasto kroimy na szerokość 1 cm jak kromki chleba, na ukos. Biscotti układamy na blaszce i ponownie pieczemy około 20-30 minut. Po połowie podanego czasu przewracamy je na drugą stronę. Ciastka powinny być chrupiące i twarde.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly