Biscotti pomarańczowe

Druga tura włoskich ciasteczek. Tym razem z aromatem pomarańczy. Mniam.
Składniki na około 30 sztuk:
- 260 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- sok z połowy pomarańczy
- 90 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g kandyzowanej wiśni
- 25 g suszonej żurawiny
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól mieszamy łyżką następnie dodajemy jajko, sok z pomarańczy zagniatamy ręką do połączenia się składników. Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy do równomiernego rozłożenia się mieszanki owoców.
Ciasto wykładamy na lekko oprószony blat. Dzielimy na 2 części.
Każdą część ciasta rolujemy w kształt rulonu o długości około 30 cm. Ciasto przekładamy na blaszkę. Między ciastami pozostawiamy przestrzeń ponieważ ciasto troszkę podrośnie. Pieczemy około 25-30 minut . Ciasta przenosimy na metalową kratkę i pozostawiamy do przestygnięcia.
Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 130 C°.
Używając noża kuchennego ciasto kroimy na szerokość 1 cm jak kromki chleba, na ukos. Biscotti układamy na blaszce i ponownie pieczemy około 20-30 minut. Po połowie podanego czasu przewracamy je na drugą stronę. Ciastka powinny być chrupiące i twarde.
Komentarze
Prześlij komentarz