17.12.2015

Sernik tradycyjny najlepszy


Jeśli jeszcze nie wiecie jaki sernik upiec na nadchodzące święta to mam dla was propozycję na sernik tradycyjny z rodzynkami. Sernik jest delikatny, puszysty. Idealny.








Składniki na kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 35 g cukru
  • 80 g masła
  • 1 jajko
Wszystkie składniki, zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na około godzinę.
Blaszkę o bokach 24 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C.
Gdy ciasto już odpoczęło kładziemy je na oprószonym mąką blacie. Wałkujemy. Wykładamy ciastem dno formy. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy około 15 minut.

Składniki na masę serową:
  • 100 g rodzynek
  • łyżka mąki pszennej
  • 125 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 6 dużych jajek, białka i żółtka osobno
  • 1 kg gotowego sera na serniki
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • budyń w proszku
Rodzynki mieszamy z mąką pszenną w miseczce. Odkładamy

Masło ucieramy z cukrem na jasny puszysty krem. Ciągle ucierając dodajemy po 1 żółtku. Następnie dodajmy porcjami ser. Na końcu dodajemy resztę składników. Miksujemy na jednolitą masę.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do masy serowej dodajemy białka i rodzynki. Mieszamy do połączenia się składników.
Masę przelewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy około 60 minut w temperaturze 160 C. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.



1 komentarz:

Printfriendly