10.12.2015

Piernik czekoladowy


Pyszny piernik złamany smakiem czekolady. Długo utrzymuje świeżość a więc w sam raz na świąteczne dni. Polecam. 




Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 220 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 180 ml oleju
  • 3 jajka
  • słoiczek powideł

Piekarnik rozgrzewamy do 190 ºC. Dużą blaszkę o bokach 24 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę przesiewamy. Dodajemy resztę składników. Miksujemy do połączenia się składników.
Masę przelewamy do blaszki, wyrównujemy. Pieczemy około 50 minut do tzw suchego patyczka.
Studzimy. Zimny piernik przekładamy powidłami.



3 komentarze:

Printfriendly