22.12.2015

Piernik

Dzisiaj szybciutko chcę wam zaproponować piernika na ostatnią chwilę. No może nie ostatnią ale piekąc go jutro będzie idealny na Boże Narodzenie. Aby zmiękł potrzebuje tylko 2 dni.
A więc do dzieła.













Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • 200 g miodu
  • 120 g masła
  • 1 jajko
Dodatkowo:

  • słoiczek powideł śliwkowych
  • 100 g marcepanu (niekoniecznie)
  • 100 g posiekanych orzechów (niekoniecznie)

Mąkę pszenną, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika, przesiewamy. W małym garnku rozpuszczamy na małym ogniu masło i miód. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.


Rozpuszczone masło wlewamy do przesianej mąki, dodajemy jajko. Całość zgniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 C. Formę o bokach 24 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Gdy ciasto już odpoczęło wyjmujemy je z lodówki, wałkujemy, wykładamy ciastem dno formy. Wierzch smarujemy powidłami, startym na tarce marcepanem i orzechami.
Drugą część ciasta wałkujemy w kształt formy. Ciastem nakrywamy wierzch. Pieczemy około 40 minut na złoty kolor.

Składniki na lukier:

  • sok z cytryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Cukier puder przesiewamy dodajemy sok. Mieszamy na jednolitą masę. 

Wykonanie:

Ciasto po upieczeniu chwilę studzimy. Jeszcze gorące smarujemy lukrem. Gdy lukier zastygnie owijamy piernik papierem do pieczenia i kładziemy go w chłodne miejsce na dwa dni.



2 komentarze:

Printfriendly