Piernik

A więc do dzieła.
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opakowanie przyprawy do piernika
- 200 g miodu
- 120 g masła
- 1 jajko
- słoiczek powideł śliwkowych
- 100 g marcepanu (niekoniecznie)
- 100 g posiekanych orzechów (niekoniecznie)
Mąkę pszenną, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika, przesiewamy. W małym garnku rozpuszczamy na małym ogniu masło i miód. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 C. Formę o bokach 24 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Gdy ciasto już odpoczęło wyjmujemy je z lodówki, wałkujemy, wykładamy ciastem dno formy. Wierzch smarujemy powidłami, startym na tarce marcepanem i orzechami.
Drugą część ciasta wałkujemy w kształt formy. Ciastem nakrywamy wierzch. Pieczemy około 40 minut na złoty kolor.
Składniki na lukier:
- sok z cytryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
Cukier puder przesiewamy dodajemy sok. Mieszamy na jednolitą masę.
Wykonanie:
Ciasto po upieczeniu chwilę studzimy. Jeszcze gorące smarujemy lukrem. Gdy lukier zastygnie owijamy piernik papierem do pieczenia i kładziemy go w chłodne miejsce na dwa dni.
wspaniały:)
OdpowiedzUsuńCudowny :)
OdpowiedzUsuń