23.09.2015

Tort stracciatella


Żegnając lato a witając jesień warto jeszcze skorzystać 
z malin które o tej porze są najsmaczniejsze. 
A przecież do tortu czekoladowego najlepiej pasują maliny :)




Składniki:
  • 80 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 90 g cukru 
Piekarnik rozgrzewamy do 170 °C. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, przesiewamy. Jajka ubijamy z cukrem na gęstą puszystą pianę. Następnie w 3 etapach dodajemy przesianą mąkę. Za każdym razem delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy. Wyrównujemy. Pieczemy około 30 minut do tzw suchego patyczka.
Biszkopt studzimy w tortownicy.

Składniki na krem:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
Śmietanę, serek i cukier ubijamy na gęsty puszysty krem. Do kremu ścieramy czekoladę na tarce o dużych oczkach. Wszystko delikatnie mieszamy.

Dodatkowo:
  • około 1/3 szklanki mocnego naparu z herbaty
  • kieliszek wódki (można pominąć)
  • 400 g malin
Wykonanie:
Zimny biszkopt oddzielamy ostrym nożykiem od formy. Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat kładziemy na paterze nasączamy, smarujemy około 1/3 częścią kremu, układamy owoce. Przykrywamy blatem ciasta, nasączamy, ponownie układamy owoce, krążek ciasta. Boki i wierzch smarujemy pozostałym kremem. Wierzch ozdabiamy malinami.



2 komentarze:

Printfriendly