11.09.2015

Ciasteczka brzoskwinie


Pięknie wyglądające i do tego pyszne ciastka cynamonowe z powidłem z moreli. Bardzo zachęcam do wypróbowania tego przepisu ponieważ naprawdę warto. 







Składniki na około 20-25 gotowych ciasteczek:
  • 550 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 240 ml oleju rzepakowego
  • 180 g cukru
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon przesiewamy do miski. Dodajemy jajka, olej i cukier. Zagniatamy.
Z ciasta lepimy kulki wielkości zbliżonej do wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce w odstępach. Pieczemy około 15-18 minut na złoty kolor. Studzimy na metalowej kratce.

Dodatkowo:
  • 300 ml mleka
  • barwniki spożywcze (różowy, pomarańczowy, żółty)
  • 2-3 kostki białej czekolady
  • powidło z moreli lub inne
  • drobny cukier do obtaczania
Wykonanie:
Mleko dzielimy między 3 miseczki do każdego dodajemy odrobinę barwnika. Mieszamy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Z zimnych ciasteczek wydrążamy ostrym nożykiem wgłębienie w którym umieszczamy porcję powidła. Brzegi smarujemy czekoladą tak aby po złączeniu skleiło dwie połówki ciastek.
Gotową brzoskwinkę moczymy w różnych odcieniach mleka. Odkładamy na chwilę na metalową kratkę do wchłonięcia przez ciasteczko nadmiaru płynu. Po paru minutach obtaczamy brzoskwinie w cukrze. Ponownie umieszczamy ciastka na kratce do zastygnięcia.



1 komentarz:

  1. Wyglądają słodko! Idealne na przyjęcia heh :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly