08.09.2015

Pyszne bułeczki śniadaniowe


Pyszne pszenne bułeczki które uprzyjemnią każdy poranek :) Jeśli chcecie zrobić bardziej zdrową wersję zawsze możecie zamienić część mąki na mąkę pełnoziarnistą. 













Składniki na 12 bułeczek:
  • 10 g suszonych drożdży
  • 180 g ciepłej wody
  • 20 g cukru
  • 370 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g roztopionego masła
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 80 g różnych nasion (słonecznika, dyni, lnu, sezamu)
Dodatkowo:
  • 1 roztrzepane jajko
  • nasiona do posypania bułeczek
Drożdże wsypujemy do małej miseczki, zalewamy je ciepłą wodą i dodajemy cukier. Odkładamy na około 10 minut.
Mąkę przesiewamy z solą do dużej miski, dodajemy drożdże, masło, mleko i nasiona. Zagniatamy na jednolite elastyczne ciasto. Misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C.
Gdy ciasto już wyrosło przekładamy je na blat oprószony mąką. Ponownie chwilę zagniatamy. Dzielimy na 12 równych porcji. Z każdej lepimy zgrabną kulkę i układamy na blaszce. 
Odkładamy na 15 minut aby podrosły. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami.
Pieczemy bułeczki około 25 minut na złoto brązowy kolor.



1 komentarz:

Printfriendly