30.09.2015

Słonecznikowiec

Ostatnio w moim domu królują tak zwane przekładańce. Trochę z nimi roboty ale ten smak wynagradza każdy trud :) Dzisiaj słonecznikowiec taki troszkę oryginalny a taki troszkę mój. 







Składniki:
  • 6 jaj, białka i żółtka osobno
  • 180 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 35 g kakao
  • 80 ml likieru kawowego 
  • 1 łyżeczka proszku o pieczenia
Piekarnik rozgrzewamy do 170 °C. Dno blaszki o bokach 24 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodajemy po łyżce cukier, na końcu białka i likier. Następnie w 3 etapach dodajemy przesianą mąkę. Za każdym razem delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do blaszki. Wyrównujemy. Pieczemy około 30 minut do tzw suchego patyczka.
Biszkopt studzimy w tortownicy.

Składniki na masę:
  • 250 g słonecznika
  • 70 g masła
  • 80 g cukru
  • 60 ml mleka
Dużą blaszkę wykładamy matą teflonową. Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.
Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu aż się zagotuje. 
Masę przekładamy na blaszkę. Rozprowadzamy na cienką warstwę. Pieczemy na złoto brązowy kolor około 20 minut. Studzimy.
Zimny słonecznik łamiemy na drobniejsze części następnie mielimy w malakserze.

Dodatkowo:
  • 250 g miękkiego masła
  • puszka gotowego karmelu lub masy krówkowej
Do nasączenia:
  • około 100 ml likieru kawowego
Masło miksujemy z karmelem na jednolitą puszystą masę następnie dodajemy zmielony słonecznik, mieszamy.

Polewa czekoladowa:
  • 120 ml śmietanki kremówki
  • 100 g czekolady 
Śmietanę podgrzewamy w garnuszku do momentu aż na brzegach zaczną pojawiać się małe pęcherzyki powietrza. Zdejmujemy z ognia dodajemy połamaną czekolad. Mieszamy aż czekolada całkowicie się rozpuści.

Wykonanie:
Zimny biszkopt tniemy na dwa jednakowe blaty. Nasączamy. Na biszkopt wykładamy masę. Wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem. Polewamy polewą czekoladową.




7 komentarzy:

  1. Fajny pomysł z rordrobnionym slonecznikiem:)Już sobie wyobrażam smak tej masy;) mniamm. A lle cukru do słonecznika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za zwrócenie uwagi :) Już uzupełniłam ilość cukru w przepisie .

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Aż ciężko poprzestać na jednym kawałeczku :)

      Usuń
  3. muszę zrobić takie ciasto bo wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pysznie wygląda, aż zrobiłem się głodny :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly