14.09.2015

Buttercream czyli krem maślany

Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się co to ten butter cream to nic innego jak utarte masło z cukrem pudrem z dodatkiem najczęściej ekstraktu waniliowego ale można użyć dowolnego ekstraktu bądź aromatu a nawet otartej skórki z wybranego owoca cytrusowego. Wedle swoich potrzeb i upodobań. Ma zastosowanie do przekładania tortów i ozdabiania. Można go zafarbować na dowolny kolor (oczywiście barwnikami spożywczymi) Jest genialny do ozdób wykonywanych szprycą. A największa wada to... chyba słodkość tego kremu. 












Składniki na około 1,5 szklanki gotowego kremu:
  • 125 g miękkiego masła
  • 250 g przesianego cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub innego
  • 1-2 łyżki mleka w temperaturze pokojowej
  • barwnik spożywczy
Masło miksujemy z cukrem i ekstraktem ja jasną puszystą masę. Krem powinien mieć konsystencję zbliżoną do konsystencji miękkiego masła. Gdy jest zbyt twardy dodajemy porcjami mleko. Gdy zrobi się zbyt rzadki dodajemy więcej cukru pudru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly