14.09.2015

Bajeczne babeczki

 Cytrynowe babeczki z waniliowym kremem maślanym będą na pewno hitem na każdym przyjęciu ale i nie tylko. Do ozdoby babeczek można użyć najróżniejszych posypek do ciast.








Składniki na 12 dużych lub 24 małe babeczki:

  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 ml mleka
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Papilotkami wykładamy formę na muffinki.
Wszystkie składniki umieszczamy w misie, miksujemy około 3 minut na jasną puszystą masę.
Masą wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20 minut.  Odstawiamy na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia.


Składniki na około 1,5 szklanki gotowego kremu:
  • 125 g miękkiego masła
  • 250 g przesianego cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub innego
  • 1-2 łyżki mleka w temperaturze pokojowej
  • barwnik spożywczy
Masło miksujemy z cukrem i ekstraktem ja jasną puszystą masę. Krem powinien mieć konsystencję zbliżoną do konsystencji miękkiego masła. Gdy jest zbyt twardy dodajemy porcjami mleko. Gdy zrobi się zbyt rzadki dodajemy więcej cukru pudru.

Wykonanie:

Zimne babeczki ozdabiamy kremem maślanym. Wierzch ozdabiamy posypkami do ciast.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly