24.09.2015

Szarlotka z połówkami jabłek


To najlepsza szarlotka jaką kiedykolwiek jadłam i piekłam. Jest genialna. Delikatne maślane ciasto do tego połówki owoców i odrobina cynamonu. 
















Składniki:
  • 470 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g miękkiego masła 
  • opakowanie serka homogenizowanego ( 200 g )
  • 180 g drobnego cukru
Dodatkowo:
  • około 10  średnich jabłek
  • cynamon
  • cukier puder do oprószenia
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Blaszkę o bokach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Jabłka obieramy, dzielimy na dwie równe części. Przecinamy na dwie połowy. Wycinamy gniazda nasienne.
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy resztę składników. Zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na dwie części. Pierwszą wałkujemy na wymiar dna blaszki. Przekładamy ciasto do formy.
Na cieście układamy połówki jabłek które posypujemy cynamonem.
Drugą połowę ciasta również wałkujemy. Ciastem przykrywamy jabłka.
Ciasto pieczemy na złoto brązowy kolor około 50 -60 minut. Zimne ciasto oprószamy cukrem pudrem.



5 komentarzy:

Printfriendly