30.08.2014

Sernik z borówkami


Ostatnio u mnie w domu było wielkie malowanie. Zaczęło się od ścian salonu i jakoś tak dziwnym sposobem rozprzestrzeniło się po całym domu.
 I wtedy mój synio mówi ... Mamo upieczesz dla mnie serniczka ? I co tu zrobić. Wtedy rzuca się wszystko i piecze serniczek. 
Sernik wyszedł pyszny. W sam raz słodki. Nie ciężki i nie bardzo puszysty. Bardzo bardzo polecam.



Składniki na spód:
  • 120 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 25 g cukru
  • 1 żółtko
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Dno foremki o średnicy 18-20 wykładamy papierem do pieczenia
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze. Miksujemy do momentu połączenia się składników w jedną kulę (można zagnieść ciasto ręcznie).
Ciasto wykładamy na lekko oprószonym blacie. Wałkujemy i wykładamy spód formy. Nakłuwamy widelcem. Spód pieczemy na lekko złoty kolor.

Składniki na masę serową:
  • 500 g białego sera (użyłam gotowego sera na serniki Piątnicy)
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • 180 g drobnego cukru
  • 15 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • otarta skórka z cytryny
Wszystkie składniki miksujemy tylko do połączenia się składników.

Dodatkowo:
  • 200 g borówki
Wykonanie:
Do masy serowej wrzucamy borówki. Delikatnie mieszamy i przelewamy do formy. Pieczemy około 90 minut w temperaturze 150 C° (środek po dotknięciu powinien być ścięty).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly