16.08.2014

Biszkopt z kremem kawowym i malinami


Oj było pysznie i nie skończyło się na jednym kawałku. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu bo naprawdę warto bo kto oprze się biszkoptowi z kremem śmietanowo kawowym malinami i bezikami ?
Ja nie znam takiej osoby.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 100 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Formę o bokach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy . Biała oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę następnie po łyżce ciągle miksując dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę w dwóch etapach za każdym razem delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Biszkopt przelewamy do formy, wyrównujemy. Pieczemy na złoty kolor około 30-35 minut. Studzimy. Odrywamy papier.

Składniki na masę:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone 
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczanej w proszku ( u mnie nescafe sensazione creme)

Dodatkowo:

  • około 750 g malin
  • bezy

Śmietanę, serek i cukier ubijamy na sztywną pianę. Dzielimy na dwie części do jednej dodajemy kawę i miksujemy do połączenia się składników.

Wykonanie:
Na biszkopt na przemiennie wykładamy masy. Na wierzchu układamy maliny. Całość posypujemy pokruszonymi i całymi bezami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly