17.08.2014

Ciasto z puszystą pianką i malinami


Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszne ciasto z pianką i malinami.Jest to chyba najbardziej popularne ciasto z użyciem malin. Na pewno go znacie z niejednego bloga. Ciasto jest naprawdę bardzo dobre. Moje ciasto z małą modyfikacją ponieważ zapas budyniów się wyczerpał :) Zamiast mąki ziemniaczanej po prostu możecie dodać drugi budyń.


Składniki na ciasto:
  • 440 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 5 żółtek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Formę o bokach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze. Miksujemy do momentu połączenia się składników w jedną kulę (można ciasto zagnieść ręcznie).
Ciasto dzielimy na dwie nierówne części (40/60). Mniejszą część owijamy folią spożywczą i umieszczamy w zamrażarce.
Większą wałkujemy i wykładamy dno formy. Wkładamy po piekarnika i pieczemy 20 -25 minut na złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy.

Składniki na piankę:
  • 5 białek
  • 225 g drobnego cukru
  • ziarenka z 1 wanilii
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (40 g)
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 125 ml oleju
Dodatkowo:
  • około 500 g malin
Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli po łyżce ciągle miksując dodajemy cukier. Miksujemy aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy ziarenka waniliowe, budyń i mąkę. Miksujemy chwilkę. Następnie wlewamy olej i miksujemy do momentu połączenia się składników.
Masę wylewamy na zimne ciasto. Wyrównujemy. W masę wbijamy maliny. Na wierzch równomiernie ścieramy zamarznięte ciasto. Pieczemy około 40-45 minut (wierzch powinien się ze złocić ). 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly