Ciasto z puszystą pianką i malinami
Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszne ciasto z pianką i malinami.Jest to chyba najbardziej popularne ciasto z użyciem malin. Na pewno go znacie z niejednego bloga. Ciasto jest naprawdę bardzo dobre. Moje ciasto z małą modyfikacją ponieważ zapas budyniów się wyczerpał :) Zamiast mąki ziemniaczanej po prostu możecie dodać drugi budyń.
Składniki na ciasto:
- 440 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 100 g drobnego cukru
- 5 żółtek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Formę o bokach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze. Miksujemy do momentu połączenia się składników w jedną kulę (można ciasto zagnieść ręcznie).
Ciasto dzielimy na dwie nierówne części (40/60). Mniejszą część owijamy folią spożywczą i umieszczamy w zamrażarce.
Większą wałkujemy i wykładamy dno formy. Wkładamy po piekarnika i pieczemy 20 -25 minut na złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy.
Składniki na piankę:
- 5 białek
- 225 g drobnego cukru
- ziarenka z 1 wanilii
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (40 g)
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 125 ml oleju
- około 500 g malin
Masę wylewamy na zimne ciasto. Wyrównujemy. W masę wbijamy maliny. Na wierzch równomiernie ścieramy zamarznięte ciasto. Pieczemy około 40-45 minut (wierzch powinien się ze złocić ).
Komentarze
Prześlij komentarz