Sernik migdałowy z malinami
Pyszny sernik z malinami i migdałami. Słodycz sernika równoważy kwaskowa malina i do tego chrupiące płatki migdałowe. Co nam więcej potrzeba ? ... Chyba drugiego kawałka :P
Składniki na spód:
- 100 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 60 g masła
- 25 g cukru
- 1 żółtko
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze. Miksujemy do momentu połączenia się składników w jedną kulę (można zagnieść ciasto ręcznie).
Ciasto wykładamy na lekko oprószonym blacie. Wałkujemy i wykładamy spód formy. Nakłuwamy widelcem. Spód pieczemy około 15 -20 minut.
Składniki na masę serową:
- 500 g białego sera (użyłam gotowego sera na serniki Piątnicy)
- 125 ml śmietany kremówki
- 2 jajka
- 180 g drobnego cukru
- 1 łyżka ekstraktu migdałowego
- 10 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 150 g malin
- 50 g płatków migdałowych
Masę serową przelewamy na podpieczony spód. Wierzch posypujemy malinami i migdałami. Pieczemy około 90 minut w temperaturze 150 C° (środek sernika po dotknięciu powinien być ścięty). Na niższej półce w piekarniku ustawiamy szerokie naczynie z wrzącą wodą.
Komentarze
Prześlij komentarz