27.08.2014

Sernik migdałowy z malinami


Pyszny sernik z malinami i migdałami. Słodycz sernika równoważy kwaskowa malina i do tego chrupiące płatki migdałowe. Co nam więcej potrzeba ? ... Chyba drugiego kawałka :P





Składniki na spód:
  • 100 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 60 g masła
  • 25 g cukru
  • 1 żółtko
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Dno foremki o średnicy 18-20 wykładamy papierem do pieczenia
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze. Miksujemy do momentu połączenia się składników w jedną kulę (można zagnieść ciasto ręcznie).
Ciasto wykładamy na lekko oprószonym blacie. Wałkujemy i wykładamy spód formy. Nakłuwamy widelcem. Spód pieczemy około 15 -20 minut.

Składniki na masę serową:
  • 500 g białego sera (użyłam gotowego sera na serniki Piątnicy)
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • 180 g drobnego cukru
  • 1 łyżka ekstraktu migdałowego
  • 10 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki miksujemy tylko do połączenia się składników.

Dodatkowo:
  • 150 g malin
  • 50 g płatków migdałowych
Wykonanie:
Masę serową przelewamy na podpieczony spód. Wierzch posypujemy malinami i migdałami. Pieczemy około 90 minut w temperaturze 150 C° (środek sernika po dotknięciu powinien być ścięty). Na niższej półce w piekarniku ustawiamy szerokie naczynie z wrzącą wodą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly