Muffinki z malinami i białą czekoladą
Kolejny przepis na wykorzystanie malin. Muffinki są bardzo delikatne, puszyste w sam raz słodkie do kwaskowych malin. Bardzo polecam.
Składniki na około 16 muffinek:
- 190 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 g masła
- 155 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 50 g groszków z białej czekolady (lub biała czekolada pokrojona w kostkę )
- 225 g malin
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Papilotkami wypełniamy formę na muffiny.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na jasny puszysty krem. Następnie ciągle miksując dodajemy po jednym jajku. Dodajemy mąkę. Miksujemy. Na końcu wsypujemy czekoladę i maliny delikatnie mieszamy. Masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości.
Pieczemy około 20-25 minut na złoty kolor. Studzimy na metalowej kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz