15.08.2014

Muffinki z malinami i białą czekoladą


Kolejny przepis na wykorzystanie malin. Muffinki są bardzo delikatne, puszyste w sam raz słodkie do kwaskowych malin. Bardzo polecam.


Składniki na około 16 muffinek:
  • 190 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g masła
  • 155 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 50 g groszków z białej czekolady (lub biała czekolada pokrojona w kostkę )
  • 225 g malin

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Papilotkami wypełniamy formę na muffiny.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.  Masło ucieramy z cukrem na jasny puszysty krem. Następnie ciągle miksując dodajemy po jednym jajku. Dodajemy mąkę. Miksujemy. Na końcu wsypujemy czekoladę i maliny delikatnie mieszamy. Masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. 
Pieczemy około 20-25 minut na złoty kolor. Studzimy na metalowej kratce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly