26.08.2014

Babeczki z masą poziomkową



Bardzo smaczne i aromatyczne babeczki. Jednak poziomki mają to coś w sobie. Jakby to określić? Taki zapach i smak słonecznego lata. Uwielbiam te owoce i jaka była moja radość gdy po powrocie z wakacji na moich 7 krzaczkach aż czerwieniło się od tych pysznych owoców. Od razu wiedziałam że trzeba je wykorzystać do czegoś specjalnego. Masa jest dla osób lubiących bardzo słodkie przysmaki ale i tak wszystkim bardzo polecam. Masy powinno wam wystarczyć do ozdobienia wszystkich babeczek.


Składniki na 12-14 babeczek:
  • 240 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 180 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°.
Wszystkie składniki umieszczamy w misie. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy na złoty kolor około 15-18 minut. Studzimy na metalowej kratce.

Składniki na maślaną masę bezową (swiss meringue buttercream) :
  • 2 białka
  • 180 g cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • odrobina różowego barwnika (niekoniecznie)
  • 100 ml pure poziomkowego (zmiksowane poziomki)
Białka i cukier umieszczamy w misie miksera. Misę umieszczamy w kąpieli wodnej (misa nie powinna dotykać wrzącej wody). Białka z cukrem mieszamy najlepiej rózgą do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gdy cukier nie będzie już wyczuwalny zdejmujemy misę z kąpieli wodnej. Odstawiamy na chwilę. Białka miksujemy do momentu aż całkowicie ostygną. ( zajmie to około 15 minut). Ciągle miksując do chłodnej bezy dodajemy po łyżeczce miękkie masło. Miksujemy aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy pure i barwnik. Miksujemy aż składniki równomiernie się połączą. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy na zimne babeczki. 


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly