Torcik czekoladowy z Irish Cream
Tak tak wiem za późno już na propozycje na dzień św. Patryka ale przecież zielone słodkości nie są zarezerwowane tylko i wyłącznie w tym dniu. Taki torcik sprawi nam wielką przyjemność o każdej porze roku. Co do smaku ciasta czekoladowego to po prostu jest genialne. Świetnie się kroi. Torcik przełożyłam kremem wykonanym na kremówce i serku mascarpone.
Ostatnio mój numer jeden :) Bardzo polecam.
Składniki:
- 180 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 150 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 g jasnego brązowego cukru
- 30 g kakao
- 180 ml Irish Cream
- 3 jajka
Piekarnik rozgrzewamy do 160 C °. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiewamy. Odkładamy. W osobnej misce jajka roztrzepujemy miotełką.
Masło umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy na małej mocy palnika. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamaną w kostkę czekoladę, cukier i kakao. Mieszamy do momentu aż czekolada się nie rozpuści. Wlewamy do przesianej mąki. Do miski z mąką również dodajemy roztrzepane wcześniej jajka i Irish Cream. Wszystko razem mieszamy przy pomocy szpatułki lub miotełki, tylko do momentu połączenia się składników. Przelewamy do foremki. Pieczemy około 40-45 minut do tzw suchego patyczka. Studzimy w foremce.
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 400 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka ulubionego ekstraktu
- barwnik spożywczy
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i na bardzo wolnych obrotach mieszamy wszystko razem do połączenia się składników, tutaj możemy kontrolować natężenie koloru, gdy będzie odpowiedni zwiększamy obroty i ubijamy na gęsty krem.
Wykonanie:
Ciasto dzielimy na dwa równe blaty (wierzch można wyrównać). Pierwszy blat umieszczamy na paterze, ponczujemy, wykładamy 1/3 część kremu. Krem przykrywamy drugim blatem, ponczujemy. Wierzch i boki smarujemy pozostałą częścią kremu.
Torcik można osypać wiórkami czekoladowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz