03.03.2014

Ciasto z jogurtem i kaszą manną


Bardzo smaczne ciasto, bardzo aromatyczne. Chociaż przyznam że trzeba lubić kaszę manną

aby i ciasto smakowało. Polecam bo warto.


Składniki:

  • 125 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • 3 jajka
  • 500 g kaszy manny (błyskawicznej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 75 g zmielonych migdałów

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem, boki smarujemy masłem. 
Masło ucieramy z cukrem,sokiem i skórką z pomarańczy na jasny puszysty krem. Po jedyńczo bijamy jajka ciągle miksując.
Kaszę mannę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy maślanej w dalszym ciągu ucierając. Jogurt mieszamy ze zmielonymi migdałami i dodajemy do ucieranej masy.
Masę przekładamy do formy, wyrównujemy. Pieczemy około 40 minut do tzw suchego patyczka.

Składniki na syrop:

  • 160 g cukru
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka ekstraktu z pomarańczy

Wodę zagotowujemy z cukrem i sokiem z pomarańczy (nie przykrywamy rondelka). Gotujemy około 5 minut na małym ogniu. Syrop zdejmujemy z ognia, przestudzamy go i dodajemy ekstrakt.

Wykonanie:

Lekko przestudzone ciasto nakłuwamy patyczkiem. Nasączamy syropem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly