06.03.2014

Marmurkowe ciasto kawowe


Bardzo lubię piec ciasta marmurkowe. Są proste, pyszne i robią wrażenie po przekrojeniu. Podstawowe ciasto wzbogacone o ulubioną kawę i kakao które nadają mu wspaniałego smaku.  Pyszne nawet na trzeci dzień (jeśli nie zjecie go do tej pory). Polecam bo warto.


Składniki:

  • 345 ml śmietany kremówki
  • 80 ml mleka
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 425 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 120 g miękkiego masła
  • 360 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 25 g kakao
  • 50 g ciemnego brązowego cukru


Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Foremkę o wymiarach 22cm x 12cm x 8 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Śmietanę i mleko lekko podgrzewamy dodajemy kawę i mieszamy do rozpuszczenia. Mąkę przesiewamy z sodą.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę, dodajemy jajka pojedyńczo. Następnie dodajemy mąkę i śmietanę. Miksujemy do połączenia się składników.
1/3 masy odkładamy i dodajemy do niej cukier brązowy oraz kakao, miksujemy.
Masy nakładamy na przemian łyżką do formy. Patyczkiem robimy zygzaki. 
Ciasto pieczemy około 55 minut do tzw suchego patyczka. Ciasto studzimy na metalowej kratce.
Polewamy roztopioną czekoladą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly