24.03.2014

Babka drożdżowa z wiśniami


Od dawna chodziło mi po głowie upieczenie tej babki, już parę tygodni temu zakupiłam mrożone wiśnie które czekały i czekały na swoją kolej. I się doczekały :) Babka bardzo smaczna. Może w tym roku zagości na święta w Waszych domach.








Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 80 g cukru 
  • 2 żółtka
  • 80 g masła
Dodatkowo:
  • wiśnie (u mnie mrożone)
Mąkę przesiewamy do misy miksera, na środku robimy wgłębienie i wkruszamy drożdże. Wlewamy 1/4 część mleka, dodajemy cukier. Palcami rozcieramy drożdże dobierając małą ilość mąki, aby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany. Misę odstawiamy i przykrywamy lnianą ściereczką na około 20 minut.
W między czasie masło stapiamy w rondelku, odstawiamy. 
Gdy zaczyn podrośnie dodajemy resztę mleka, żółtka i masło miksujemy mikserem za pomocą haka na gładkie elastyczne ciasto (ciasto można zagnieść ręcznie). Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką na około godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 

Formę na babę smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C °.
Po upływie godziny ciasto przekładamy na lekko oprószony mąką blat, formujemy w kształt walca i dzielimy ciasto nożem na około 30 równych części. Na każdy plaster ciasta nakładamy po kilka wiśni, zlepiamy jak knedle które układamy w formie w dwóch warstwach, jedna przy drugiej.
Formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika na najniższą półkę i pieczemy na złoty kolor 60- 70 minut. 
Po upieczeniu ciasto przekładamy na metalową kratkę do całkowitego przestygnięcia.
Zimną babę polewamy rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly