25.03.2014

Babeczki z Coca Colą


Moja wersja popularnych muffinek z Coca Colą. Nie za słodkie. W sam raz. Bardzo ładnie rosną z lekką górką. Krem na bazie śmietanki kremówki i ulubionej czekolady. Mniam. Polecam.


Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 25 g zmielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 160 ml Coca Coli
  • 150 g ciemnego cukru muscovado lub zwykłego cukru
  • 50 g masła

Mąkę pszenną, proszek, sodę i sól przesiewamy, dodajemy zmielone migdały, mieszamy do dużej miski.
Jajka roztrzepujemy widelcem w małej miseczce.
W małym rondelku umieszczamy colę, cukier i masło. Podgrzewamy do momentu aż masło i cukier się roztopią, odkładamy do przestygnięcia.
Gdy cola będzie lekko przestudzona przelewamy ją do mąki, dodajemy roztrzepane jajka. Wszystko razem mieszamy za pomocą rózgi, tylko do momentu połączenia się składników.
Ciastem napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20- 30 minut do tzw suchego patyczka.
Studzimy na metalowej kratce.

Składniki na krem:

  • tabliczka czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki 36 %
  • 3-4 łyżki cukru pudru


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy przestudzoną płynną czekoladę i mieszamy na małych obrotach do połączenia się składników. 
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy krem na babeczki.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly