31.03.2014

Pomarańczowa babka piaskowa


Babek ciąg dalszy. Dzisiaj babka piaskowa. Bardzo delikatna i smaczna. Musicie wypróbować.






Składniki:

  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 4 jajka, białka i żółtka osobno
  • otarta skórka z pomarańczy

Formę na babkę smarujemy masłem i osypujemy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 160 C°.

Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól przesiewamy.
Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy pojedyńczo żółtka. Dodajemy mąkę, miksujemy tylko do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka, otartą skórkę z pomarańczy, dodajemy do masy maślanej. Delikatnie mieszamy.

Przekładamy do formy i pieczemy około 40 minut na złoty kolor do tzw suchego patyczka.
Studzimy na metalowej kratce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly