26.03.2014

Babka limonkowa


Najbliższy czas będzie obfitował w baby :) 
Będzie ich kilka.

Przepyszna babka. Najlepsza. Delikatna, puszysta, kremowa.
Przepięknie pachnie w czasie pieczenia. Teraz również gdy tylko wejdę do kuchni unosi się orzeźwiający zapach limonki. 
Polecam nie tylko na święta.










Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 175 g masła
  • 250 g drobnego cukru 
  • 150 g serka kremowego typu philadelphia
  • 3 jajka
  • otarta skórka z 2 limonek
Mąkę pszenną, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na jasny puszysty krem. Dodajemy serek, ucieramy. Następnie pojedyńczo dodajemy jajka za każdym razem miksując. Dodajemy otartą skórkę i przesianą mąkę, miksujemy tylko do połączenia się składników. 
Masę przekładamy do formy. Pieczemy około 50-55 minut do tzw suchego patyczka. Studzimy na metalowej kratce. Zimną babkę polewamy llimonkowym lukrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly