11.03.2014

Hummingbird Cake czyli ciasto koliber

Ciasto pochodzi z południowych stanów USA. Ciasto bardzo smaczne, aromatyczne, wilgotne ale nie ciężkie. Ciasto które będzie hitem na każdym przyjęciu ponieważ jest pyszne i sycące. Mały kawałek zaspokoi każdy brzuszek :)

Składniki na ciasto:

  • 200 g świeżego ananasa
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 3 jajka 
  • 300 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 360 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g orzechów pekan, posiekanych

Dno dwóch foremek o średnicy 20- 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.
W malakserze mielimy ananasa i banany na puree. Puree przelewamy do miski dodajemy olej, jajka, cukier i ekstrakt, wszystko razem roztrzepujemy.
Mąkę, proszek, sodę, sól i cynamon, przesiewamy. Przesianą mąkę dodajemy do masy. Dodajemy orzechy.
Mieszamy. Masę dzielimy pomiędzy blaszki. Pieczemy około 30-40 minut do tzw suchego patyczka.
Studzimy.

Składniki na krem:
  • 120 g masła
  • 400 g cukru pudru
  • 200 g serka kremowego
  • otarta skórka z pomarańczy
Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Dodajemy serek i skórkę z pomarańczy. Miksujemy.

Wykonanie:

Pierwszy blat kładziemy na paterze, smarujemy 1/3 ilością kremu. Na krem kładziemy drugi blat. Boki i wierzch smarujemy pozostałą ilością kremu. Wierzch ozdabiamy pekanami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly