31.03.2014

Rogaliki z nutellą


Uwielbiamy te rogaliki są delikatne, kruche, maślane. Moje ulubione to rogaliki z marmoladą. Dzisiaj z nadzieniem dla małych łasuszków. Rogaliki przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać gruboziarnistym cukrem albo po prostu po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

Nie jestem w stanie powiedzieć ile wychodzi z podanego przepisu ale sporo na pewno ponad 50 ale tak szybko znikały że nie zdążyłam policzyć.


Składniki:
  • 300 ml (280 g) śmietany kwaśnej
  • 20 g drożdży świeżych
  • 700 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • nutella
Śmietanę umieszczamy w małym garnuszku lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Wszystko razem roztrzepujemy. Odstawiamy na 15 minut.

Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy resztę cukru i masło. Wszystko razem rozcieramy między palcami aby wyglądem przypominało kruszonkę. Dodajemy śmietanę i zagniatamy.
Zagniecione ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm.  Przykładamy mały talerz i wycinamy koło, odkładamy talerz i tak otrzymane koło dzielimy na 8 części (jak pizze). Przy podstawie trójkąta kładziemy pół łyżeczki nutelli i zwijamy rulonik. Następnie końcówki zaginając w formę księżyca. 

Rogaliki układamy na blaszce w około 4 cm odstępy (rogaliki rosną). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 ºC pieczemy na złoty kolor.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly