24.06.2015

Tort czekoladowy z kajmakiem i owocami lata.


Torcik upiekłam razem z moimi dziećmi na dzień taty :) To one wybierały smaki, dodatki. I powiem ze wyszło nam to świetnie. Był pyszny. Do czekoladowego ciasta świetnie pasował kajmak i bita śmietana. Co do owoców można wybrać Wasze ulubione sezonowe owoce.




Składniki:
  • 80 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 90 g cukru 
Piekarnik rozgrzewamy do 170 °C. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, przesiewamy. Żółtka od białek oddzielamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, ciągle miksując dodajemy po łyżce cukier na końcu dodajemy żółtka. Następnie w 3 etapach dodajemy przesianą mąkę. Za każdym razem delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy. Wyrównujemy. Pieczemy około 35 minut na złoto brązowy kolor do tzw suchego patyczka.
Biszkopt studzimy w tortownicy.

Składniki na krem:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki ubijamy na gęsty puszysty krem.

Dodatkowo:
  • około 150- 200 g gotowego kajmaku
  • borówki, czereśnie lub inne owoce sezonowe około 400-500 g
  • około 1/3 szklanki mocnego naparu z herbaty
  • kieliszek wódki (można pominąć)
Wykonanie:
Zimny biszkopt oddzielamy ostrym nożykiem od formy. Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat kładziemy na paterze nasączamy, smarujemy połową kajmaku, układamy owoce które przykrywamy porcją kremu śmietankowego. Przykrywamy blatem ciasta, nasączamy, ponownie smarujemy kajmakiem, układamy owoce, warstwa kremu śmietanowego, krążek ciasta. Boki i wierzch smarujemy pozostałym kremem. Wierzch można ozdobić gotowymi biszkoptami i owocami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly