16.06.2015

Ananasek Sylwii


Po upieczeniu lambady miałam ochotę na więcej i więcej :P Tym razem upiekłam biszkopty i przełożyłam masą ananasową i oczywiście wierzch zwieńczyła królowa bita śmietana w towarzystwie białej czekolady. Mam nadzieję że zachęcę kogoś do upieczenia tego nieziemsko pysznego ciasta.






Składniki na 1 biszkopt (mamy upiec 3 osobno):
  • 70 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka, odseparowane białka od żółtek
  • 150 g cukru
  • 45 ml (3 łyżki) soku z ananasa
Piekarnik rozgrzewamy do 170 °C. Dno blaszki o bokach 24 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy partiami cukier a następnie żółtka. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i sok ananasowy. Delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy. Wyrównujemy pieczemy około 25 minut na złoty kolor. Do tzw suchego patyczka. Biszkopt przekładamy na metalową kratkę i studzimy z zimnego ściągamy papier do pieczenia.
W ten sam sposób pieczemy jeszcze 2 biszkopty.

Składniki na masę ananasową:
  • 1 litr soku z pomarańczy
  • 110 g cukru
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
Odlewamy pół szklanki soku resztę umieszczamy w garnuszku, dodajemy cukier i podgrzewamy. Do odlanego soku dodajemy budyń i mieszamy. Gdy sok zacznie się gotować wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki.
Gorącym budyniem przekładamy biszkopty. Odstawiamy do ostygnięcia.

Składniki na masę śmietankową:
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
  • biała czekolada
Śmietankę ubijamy z cukrem na puszysty krem. Masę wykładamy na wierzchni biszkopt. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. Wierzch posypujemy startą czekoladą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly