19.06.2015

Kopiec kreta z truskawkami


Pyszne ciasto na upały i nie tylko. Delikatne a zarazem wyraziste ciasto mocno czekoladowe, krem z bitej śmietany z dodatkiem startej czekolady i do tego truskawki. Pycha. 






Składniki:
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka, oddzielone białka od żółtek
  • 200 g drobnego cukru
  • 180 ml oleju
  • 125 ml mleka
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy po łyżce cukier i żółtka. Następnie wlewamy olej, mleko i dodajemy przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy. Pieczemy około 40 minut do tzw suchego patyczka. Studzimy.

Składniki na krem:
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
Czekoladę ścieramy na tarce do warzyw o dużych oczkach. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na gęsty puszysty krem. Dodajemy czekoladę. Mieszamy.

Dodatkowo:
  • około 450 g truskawek
Wykonanie:

Zimny biszkopt ścinamy tak aby spód miał grubość około 2-3 cm grubości. Wierzchnią część rozkruszamy. Spodnią część biszkoptu cieniutko smarujemy kremem. Na wierzchu układamy owoce tak aby powstał rant bez owoców o grubości około 2 cm. Na wierzch wykładamy krem tak aby powstała "kopuła" .Wierzch obsypujemy pokruszonym ciastem, lekko dociskamy. Chłodzimy.






2 komentarze:

  1. Super kopiec kreta z znałam w wersji z bananami a tutaj truskaweczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam się ze nigdy wcześniej nie jadłam tego ciasta. A że mamy sezon na truskawki postanowiłam zrobić ciasto z tymi owocami. Banany wykorzystam w sezonie zimowym :)

      Usuń

Printfriendly