20.06.2015

Torcik śmietanowy z truskawkami

Moja propozycja na torcik z truskawkami. Pyszny delikatny biszkopt, krem na bazie kremówki z mascarpone,

truskawki i do tego delikatnie wyczuwalny mój ulubiony likier amaretto.




Składniki:

  • 90 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 90 g cukru 
  • łyżka amaretto
Piekarnik rozgrzewamy do 170 °C. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną i sól przesiewamy. Żółtka od białek oddzielamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, ciągle miksując dodajemy po łyżce cukier na końcu dodajemy żółtka. Następnie w 3 etapach dodajemy przesianą mąkę i amaretto. Za każdym razem delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy. Wyrównujemy. Pieczemy około 35 minut na złoto brązowy kolor do tzw suchego patyczka.
Biszkopt studzimy w tortownicy.

Składniki na krem:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki amaretto
Wszystkie składniki ubijamy na gęsty puszysty krem.

Dodatkowo:
  • około 500 g truskawek
Część truskawek odkładamy do ozdobienia tortu, resztę tniemy na mniejsze cząstki.

Wykonanie:
Zimny biszkopt oddzielamy ostrym nożykiem od formy. Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat kładziemy na paterze smarujemy porcją kremu. Na kremie układamy cząstki 
truskawek. Przykrywamy blatem ciasta ,ponownie smarujemy kremem, układamy truskawki kładziemy krążek ciasta. Boki i wierzch smarujemy pozostałym kremem. Wierzch można ozdobić rozetkami wyciśniętymi za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną tylką oraz ozdabiamy odłożonymi truskawkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly