13.06.2015

Muffinki czekoladowe z truskawkami


Delikatne a zarazem wyraziste muffinki czekoladowe z dodatkiem truskawek. A jak wiadomo nie od dziś truskawki i czekolada to para doskonała :) Zapraszam. W przepisie wstępuje maślanka która nadaje cieście lekkości i puszystości ale z powodzeniem można zastąpić maślankę jogurtem lub śmietaną. 





Składniki na około 15 muffinek:
  • 150 g truskawek
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g kakao
  • szczypta soli
  • 115 g drobnego cukru
  • 250 ml maślanki
  • 90 ml oleju
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 100 g chocolate chips lub pokrojonej w kostkę czekolady
Piekarnik rozgrzewamy do 190 °C. Blaszkę na muffinki wypełniamy papilotkami.
Truskawki kroimy w mniejsze cząstki. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sól, przesiewamy do miski. Dodajmy cukier, mieszamy. Do drugiej miski dodajemy maślankę, olej, ekstrakt i jajka. Roztrzepujemy. Do suchych składników wlewamy mokre składniki dodajemy truskawki i chocolate chips. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
Ciastem wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 18- 20 minut. Muffinki studzimy na metalowej kratce.


1 komentarz:

  1. Zrobiłam bez czekolady i pomimo, że dodałam 10g cukru więcej to za mało słodkie :(

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly