30.06.2015

Ciasto z truskawkami


Pyszne, delikatne ciasto z truskawkami. Przepis pochodzi ze strony Małej Cukierenki.









Składniki:

  • 200 g masła
  • łyżka cukru waniliowego
  • 90 ml mleka
  • 520 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 180 g cukru
  • 450-500 g truskawek
  • 1  łyżka mąki pszennej
Piekarnik rozgrzewamy do 170 °C. Blaszkę o bokach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło, mleko i cukier waniliowy umieszczamy w garnuszku, podgrzewamy aż masło całkowicie się rozpuści. Odstawiamy. 
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.
Jajka ubijamy z cukrem na gęstą puszystą masę. Do ubitych jajek wlewamy rozpuszczone masło z mlekiem i przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy.

Truskawki delikatnie oprószamy łyżką mąki pszennej. Następnie przecinamy owoce na pół i układamy na cieście.
Pieczemy około 50 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly