29.06.2015

Drożdżówki z truskawkami


Pyszne drożdżówki z truskawkami. Ciasto idealne. Od dzisiaj moje ulubione :)








Składniki na 12-15 drożdżówek:
  • 240 ml mleka ciepłego (nie gorącego ! )
  • 135 g cukru
  • 40 g drożdży świeżych lub 15 g drożdży suszonych
  • 115 g masła miękkiego
  • 560 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
Dodatkowo:
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • 300-350 g truskawek, pokrojonych na drobne cząstki
Mleko wlewamy do małej miseczki dodajemy drożdże (świeże), cukier i łyżkę mąki. Całość mieszamy odstawiam na 10-15 minut.
Mąkę pszenną umieszczamy w dużej misce dodajemy sól, (drożdże suszone jeśli takich używamy) masło, jajka. Wlewamy mleko z drożdżami i cukrem. Wszystko razem zagniatamy na elastyczne, jednolite ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( 1- 1 1/2 godziny).

Po tym czasie ciasto przekładamy na blat oprószony lekko mąką i zagniatamy chwilkę. Ciasto wałkujemy na prostokąt o bokach około 30 x 25 cm. Wierzch posypujemy równomiernie mąką ziemniaczaną, cukrem a następnie truskawkami . Całość zwijamy jak roladę i tniemy nożem na 12 równych części (około 2,5 cm) które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w  sporych odstępach (drożdżówki rosną). Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem (można posypać cukrem perlistym). Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ºC pieczemy około 20 minut aż wierzch będzie miał kolor złoto-brązowy. Studzimy na metalowej kratce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly